Skip to content

Cu stele in buzunar

November 12, 2014

anaaaaaa

Cartea de debut a doamnei Hură Mihaela, profesoara mea de limba română şi o foarte dragă şi bună prietenă, apare într-o perioadă în care literatură de calitate pentru copii se scrie din ce în ce mai puţin. Explicaţia? Nu este uşor să scrii pentru copii, este chiar un act de curaj şi o mare provocare pentru cea sau cel care-şi propune aşa ceva.

„Cu stele în buzunar”. Simplu. Ce metaforă frumosă! Cât de bine ar fi ca toţi copiii să aibă mereu buzunarele – minţii şi sufletului, mai ales – doldora de stele!

Cartea a apărut la Editura Zorio din Bucureşti, în 2014. Coperta I, un desen splendid realizat de mamă (autoarea cărţii) şi fiică (Simina) şi coperta IV cu poezia Ursita sunt uşile deschise spre lumea fascinantă a copilăriei.

Cartea cuprinde cinci capitole cu titluri care sugerează tematica şi mesajele poeziilor, profunde, educative.

„doi copii”

descoperă cuminţi

„magia de lângă tine”

gândurile lor hai hui

tăcerile din hohotul de râs

le şoptesc şi prin vis

„toate vorbesc”

toate…

şi-n toamna aceasta

nedezbrăcată încă

tufele de crizanteme spun

„poveşti chiar ca niciodată”

deschid uşa spre mâinele meu

fără a accesa codul lacătului

doar cu „întrebări printre suspine”

„cu stele în buzunar”

încep aventura

M-a impresionat cum începe şi se sfârşeşte cartea. Poezia Ursita deschide volumul, anunţând intrarea pe marea scenă a vieţii, a măriei sale , copilul: „La pătuţul de sub lună,/ unde doarme-un nou născut,/ s-a oprit o zână bună/ cu ursita de-nceput,”/ apoi rând pe rînd se derulează celelalte care urmăresc drumul copilului prin labirintul cunoaşterii, cu jocuri – „la bunica în grădină / un Andrei şi o Simină / se joacă de-un ceas sau două” – răzbunări, cunoaşterea lumii înconjurătoare – „ a fost odată, într-un lac,/ un mic şi drăgălaş brotac” – a fenomenelor din natură, a prietenilor necuvântători – „un arici şi doi căţei / stau de vorbă cu Andrei, / să îi spună fiecare/ cine e şi ce îl doare” şi se încheie cu „Poveste fără zâne”, poem care anunţă parcă desprinderea de copilărie.

Lăsând la o parte talentul şi dăruirea de necontestat a poetei Mihaela Hură, cartea „Cu stele în buzunar” trebuie să se afle în biblioteca fiecărui copil, indiferent de numărul de ani pe care îl are, pentru a descoperi, citind-o, lumea minunată a copilăriei în vremurile când internetul, telefonul mobil şi tableta pun stăpânire din ce în ce mai mult pe sufletul şi timpul tuturor.

Ana

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: