Skip to content

Liliana Cenean, de la teatrul buzoian, la premiul Columbia University pentru film

May 13, 2016

Dintre toţi scenografii care au colaborat cu Teatrul „George Ciprian”, absolut toţi profesionişti desăvârşiţi, cea mai prolifică s-a dovedit ­Li­liana Cenean. Am avut satisfacţia să lucrez cu domnia sa, direct la scenă, pe viu, cum se spune, la patru din cele cinci piese cărora marea artistă le-a făcut scenografia: „A douăsprezecea noapte”, „Podul sinucigaşelor”, „Doctor fără voie” şi „Ah, bacalaureatul”. Nu am participat doar la „Preşul” lui Ion Băieşu.

Îmi amintesc cât de mult ţinea doamna Cenean la fidelitatea culorilor. La una dintre piese, o componentă a decorului nu avea culoarea pretinsă de scenograf. Am fost nevoiţi să folosim un spray special, o vopsea care, ca o minune insesizabilă, a transformat obiectul respectiv exact în ceea ce trebuia să vadă ochiul exersat al artistei. Liliana Cenean e un nume în scenografia românească din ultimele decenii. S-a născut la 29 septembrie 1967, în Bucureşti. A absolvit Academia de Arte, Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia scenografie, promoţia 1996. Exact în anul în care a luat fiinţă Teatrul „George Ciprian”! Într-un singur an, de exemplu, Liliana Cenean a realizat scenografia a nu mai puţin de 14 piese la Teatrul Naţional Bucureşti. A colaborat şi cu alte teatre din ţară. De asemenea, a realizat şi scenografie de film („Pepe şi Fifi” de Dan Piţa, costumele, şi tot costumele în „The man who kill and eat the dog”, de Michael Stone).

Cu o asemenea mare doamnă, tehnicienii teatrului, nu numai conducerea, lucrau, întotdeauna, cu plăcere şi poftă de muncă. Firea sa calmă, vocea lină dar plină de nuanţe, gesturile sale obişnuite, care exprimau o modestie nativă, dar şi o cultură categorică, îi aducea tot timpul un respect meritat din partea tuturor. Nimeni, cu excepţia celor care o cunoşteau mai de aproape, nu ar fi putut bănui câtă energie se ascunde în această fiinţă aparent fragilă. Astăzi, la 20 de ani după absolvirea ­fa­cultăţii, Liliana Cenean are un palmares de invidiat.

Printre altele, a primit Premiul criticii la Gala UNITER, pentru scenografia spectacolului „Toujours l’amour”, în regia lui Dan Puric, la Teatrul Naţional Bucureşti. Sau Premiul pentru cele mai bune costume oferit de Columbia University pentru filmul menţionat mai sus, regizat de Michael Stone. A beneficiat şi de câteva burse meritorii, în Franţa (1993) şi Italia (1994), fiind prezentă şi la expoziţii de grup (Cehia, Iugoslavia şi Trienala de scenografie de la Sala Dalles). Această succintă evocare se vrea a fi un modest omagiu adus unei onorabile artiste a cărei carieră, într-un fel, a început odată cu teatrul buzoian şi a evoluat la fel de sigur şi de constant ca şi acesta.

La data de 4 octombrie 1996, pe scena teatrului buzoian a avut loc premiera piesei „A douăsprezecea noapte”, celebra comedie a lui W. Shakespeare, în traducerea lui Mihnea Gheorghiu şi regia lui Gelu Colceag, având ca regizor secund pe buzoianul de origine Radu Gabriel. Toţi cei 13 actori erau încă studenţi.  Este vorba de generaţia Lilianei Cenean: Radu Zetu, Daniela Minoiu, Maria Ciungu, Cristian Creţu, Marius Florea, Gh.Ifrim, Alina Berzunţeanu, Valentin Potrivitu, Marius Nănău, Florin Aioaniţoaiei, Frosa Cercel, Maria Buză şi Kana Hasimoto. Astăzi, aceşti artişti, incluzând-o aici şi pe Liliana Cenean, sunt profesionişti desăvârşiţi, câţiva dintre ei fiind vedete în cel mai pur sens al cuvântului. Au crescut odată cu teatrul în care au avut norocul şi şansa să facă primii paşi spre consacrare.

Marin Ifrim

articol preluat de pe http://opiniabuzau.ro/

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: