Skip to content

„O noapte furtunoasă“, pe scena Teatrului „G. Ciprian“, la 165 de ani de la nașterea lui Caragiale

February 13, 2017

Reprezentanții Teatrului „G. Ciprian“ invită buzoienii, cu ocazia împlinirii 165 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale, la o nouă punere în scenă a celebrei piese „O noap­te furtunoasă“. Este vor­ba   des­pre producția regizată de Florin Liță, un spectacol care a câștigat anul trecut concursul de proiecte „Anima pentru societate“, organizat de către Teatrul Arte dell’ Anima.

Spectacolul se va juca pe scena teatrului buzoian pe 22 februarie, de la ora 17,00.

Producția semnată de Flo­rin Liță este un spectacol proas­păt, o viziune nouă a comediei lui Caragiale, având o distribuție formată exclusiv din actori foarte tineri, aflați la început de carieră: Alexandru Banciu (Jupân Dumitrache), Adrian Piciorea (Nae Ipingescu), Mircea Alexandru Băluță (Chiriac Sotirescu), Vlad Lință (Spiridon Ionescu), Voicu Aaniței (Rică Venturiano), Vlad Brumaru (Ghiță Țircădău), Bianca Cuculici (Ve­ta Dumitrache), Ana Crețu (Zița Venturiano).

Reprezentația prezintă mahalaua românească la final de secol XIX într-o manieră actuală, subliniind contemporaneitatea operei lui I.L. Caragiale.

„«O noapte furtunoasă» este un spectacol clasic și contemporan, în același timp, dar și o promenadă prin lumea   co­lo­rată a lui Caragiale. O călătorie actuală după care spectatorii pot concluziona singuri următoarele: chiar dacă acum am intrat în mult dorita Europă, chiar dacă acum nivelul de trai s-a schimbat și chiar dacă societatea s-a modificat, noi am rămas și vom rămâne aceiași. «O, țară tristă plină de umor…» “, consideră publicistul Radu Paraschivescu.

Atragerea publicului tânăr în lumea lui Caragiale

Această nouă și jucăușă vi­ziune asupra textului „O noap­te furtunoasă“ are ca scop prin­cipal atragerea publicului tânăr în teatru. Acest aspect poate fi atins cu ușurință prin introducerea directă a spectatorilor în lumea lui Caragiale. Astfel, aceștia vor putea în­țe­le­ge foarte clar esența acestei lumi. Spectacolul oferă publi­cului tânăr șansa de a trăi, simți și reacționa direct, fără vreo convenție stabilită, cu atât mai mult cu cât nu se dorește diminuarea forței verosimilității, a adevărului și a plăcerii de joc ale actorilor.

„Ne dorim ca publicul să simtă că face parte din spațiul de joc. De aceea, regia este gândită să includă întreg spa­țiul teatrului, nu doar scena. De ce Caragiale astăzi? De ce mahalaua? De ce lumea și universul unei creații actuale? Și de ce «O noapte furtunoasă»? Pentru că această lume, sau mai bine zis, esența acestei lumi constă în exploatarea modului de trai al compatrioților și a felului de a fi al acestora. O exploatare care are ca scop dezvăluirea meteh­nelor, superstițiilor și obiceiu­rilor. Mahalaua lui Caragiale se ghidează după o singură zicală: «Carpe diem!» O lume a mahalalei unde politica se combină cu gelozia; iubirea cu moralitatea, iar felul de viață cu pretențiile și idealurile care se vor a fi atinse de către personaje“, se arată în comunicatul Teatrului „G. Ciprian“.

Pentru rezervări și bilete la spectacolul „O noapte furtunoasă“ sunați la telefon  0740.496.561

 

Cristian IONESCU

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: